"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Pstrąg pieczony w migdałach


Pstrąg pieczony w migdałach
1 porcja pstrąga  393 kcal  B - 32,3  g  T - 28,7 g  W - 2 g  błonnik - 2 g    1/5 WW  





Składniki na 1 porcję:

  • Pstrąg wypatroszony 200g (średnio pół ryby)
  • Płatki migdałowe 2 łyżki
  • Cebula pokrojona w pierścienie 1/4 szt
  • Cytryna 1 plaster
  • Masło 1 łyżeczka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Pieprz ziołowy
  • Sól, pieprz
Sposób wykonania:
  1. Kilka godzin lub kilkanaście minut przed pieczeniem przygotować rybę: Masło utrzeć z czosnkiem i włożyć wraz z cytryną do środka ryby. Przyprawić rybę z każdej strony przyprawami i obłożyć cebulą. 
  2. Piekarnik nastawić na 180 st. Zapakować rybę do papilotek, czyli do kawałka folii aluminiowej, który następnie szczelnie zamykamy, a przed tym posypujemy rybę płatkami migdałowymi. Pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia otwieramy papilotki by płatki migdałowe sie zarumieniły.
Propozycja podania:
- ugotowana kasza pęczak 60g 
- warzywa pieczone w szczelnie zamkniętej folii aluminiowej z dodatkiem przypraw i oliwy w temp. 180 st przez ok 20-25 minut.









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)