Pstrąg pieczony w migdałach
1 porcja pstrąga 393 kcal B - 32,3 g T - 28,7 g W - 2 g błonnik - 2 g 1/5 WW
Składniki na 1 porcję:
- Pstrąg wypatroszony 200g (średnio pół ryby)
- Płatki migdałowe 2 łyżki
- Cebula pokrojona w pierścienie 1/4 szt
- Cytryna 1 plaster
- Masło 1 łyżeczka
- Czosnek 1 ząbek
- Pieprz ziołowy
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kilka godzin lub kilkanaście minut przed pieczeniem przygotować rybę: Masło utrzeć z czosnkiem i włożyć wraz z cytryną do środka ryby. Przyprawić rybę z każdej strony przyprawami i obłożyć cebulą.
- Piekarnik nastawić na 180 st. Zapakować rybę do papilotek, czyli do kawałka folii aluminiowej, który następnie szczelnie zamykamy, a przed tym posypujemy rybę płatkami migdałowymi. Pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia otwieramy papilotki by płatki migdałowe sie zarumieniły.
Propozycja podania:
- ugotowana kasza pęczak 60g
- warzywa pieczone w szczelnie zamkniętej folii aluminiowej z dodatkiem przypraw i oliwy w temp. 180 st przez ok 20-25 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)