"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Owoce sezonowe pod pierzynką


Owoce sezonowe pod pierzynką 
1 duża porcja   350 kcal  B -  5,9 g  T - 18,8  g  W - 37,6  g  błonnik - 7,4  g    3,5 WW



Składniki na 8 porcji:
  • Jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone 750 g
  • Jeżyny lub maliny 350 g
  • Orzechy włoskie pokrojone drobno 100 g
  • Cynamon ½ łyżeczki

Składniki na kruszonkę:
  • Mąka pełnoziarnista 150 g
  • Masło 100 g
  • Cukier trzcinowy 85 g
  • Płatki owsiane 25 g

Wykonanie:

 1. Na patelni rozpuścić masło i smażyć na nim jabłka z miodem i cynamonem 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia dodać jeżyny/maliny i rozdrobnione płatki migdałowe .

2. Przełożyć owoce do naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm lub na blaszkę wysmarowaną masłem.

3. Przygotuj kruszonkę mieszając wszystkie składniki razem.

4. Owoce posyp kruszonką, piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

5. Podawać na ciepło z lodami lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)