Owoce sezonowe pod pierzynką
1 duża porcja 350 kcal B - 5,9 g T - 18,8 g W - 37,6 g błonnik - 7,4 g 3,5 WW
1 duża porcja 350 kcal B - 5,9 g T - 18,8 g W - 37,6 g błonnik - 7,4 g 3,5 WW
Składniki na 8 porcji:
- Jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone 750 g
- Jeżyny lub maliny 350 g
- Orzechy włoskie pokrojone drobno 100 g
- Cynamon ½ łyżeczki
Składniki na kruszonkę:
- Mąka pełnoziarnista 150 g
- Masło 100 g
- Cukier trzcinowy 85 g
- Płatki owsiane 25 g
Wykonanie:
1. Na patelni rozpuścić masło i
smażyć na nim jabłka z miodem i cynamonem 3-4 minuty od czasu do czasu
mieszając, pod koniec smażenia dodać jeżyny/maliny i rozdrobnione płatki
migdałowe .
2. Przełożyć owoce do naczynia żaroodpornego o średnicy
20 cm lub na blaszkę wysmarowaną masłem.
3. Przygotuj kruszonkę mieszając wszystkie składniki
razem.
4. Owoce posyp kruszonką, piec w temperaturze 180°C przez około 30
minut.
5. Podawać na ciepło z lodami lub jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)