1 porcja 524 kcal B - 31,4 g T - 32,3 g W - 23,4 g błonnik - 4,8 g 2,5 WW
Składniki na 1 dużą porcję:
- Papryka 1/4 szt.
- Olej rzepakowy 1/2 łyżki
- Soczewica zielona 1/8 szkl. (28g)
- Cebula 1/4 szt. (25 g)
- Liść laurowy 1 szt.
- Ser kozi twardy 75 g
- Bułka tarta 1/2 łyżki (osoby na diecie bezglutenowej powinni użyć bułki tartej bezglutenowej)
- Skórka z cytryny 1,2 łyżeczki
- Natka pietruszki 1 łyżeczka
- Pomidorki cherry 100 g
- Sałata 100 g
- Świeży tymianek 4 gałązki
Składniki na sos:
- Ocet z czerwonego wina 1/4 łyżki
- Oliwa extra vergine 1/2 łyżki
- Musztarda Dijon 1/4 łyżeczki
- Cukier 1/4 łyżeczki
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 220st . W żaroodpornym naczyniu ułożyć paprykę i polać oliwą. Zapiekać bez przykrycia ok. 15 minut aż zmięknie.
- Do rondla wsypać soczewicę, dodać cebulę, liść laurowy, tymianek, zalać wodą i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Odcedzić, wyjąć cebulę, liść laurowy i tymianek.
- Przyrządzić sos winegret łącząc składniki sosu.
- Ser kozi pokroić na 4 porcje, obtoczyć w bułce tartej, ser smażyć na oleju przez ok. 5 minut aż lekko się zrumieni i zacznie topić.
- W misce wymieszać soczewicę ze skórką cytrynową, natką pietruszki, pomidorami i 2/3 sosu. Na talerzu ułożyć soczewicę, udekorować papryką, sałatą, serem i polać resztą sosu.
Smacznego :)
Podoba mi się! Smaczna i zdrowa propozycja dla rodziny.
OdpowiedzUsuń