Placuszki z kaszy jaglanej
272 kcal B - 13 g T - 7 g W - 39 g 4 WW (bez jogurtu i owoców)
Składniki:
- Kasza jaglana 1/3 szklanki (60g) lub 1 szklanka ugotowanej
- Duszony por kilkucentymetrowy kawałek
- Jajko 1 szt.
- Jogurt naturalny
- Owoce sezonowe, np. maliny, truskawki, borówki
- Olej rzepakowy i masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną ugotować - Jak ugotować kaszę jaglaną. Po jej ostygnięciu dodać podduszony na maśle klarowanym por i roztrzepane jajo.
- Dodać kilka kropli oleju rzepakowego lub masło klarowane i całość zmiksować. Gdy masa będzie za gęsta, dodać mleko lub wodę (masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki).
- Na rozgrzaną patelnie nakładać niewielkie porcje ciasta (łyżką), smażyć na wysmarowanej olejem patelni, aż się przyrumienią. Podawać np. z jogurtem naturalnym i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)