"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Placuszki z kaszy jaglanej

Placuszki z kaszy jaglanej
  272 kcal  B - 13 g  T - 7 g  W - 39 g    4 WW     (bez jogurtu i owoców)


Składniki:
  • Kasza jaglana 1/3 szklanki (60g) lub 1 szklanka ugotowanej
  • Duszony por kilkucentymetrowy kawałek
  • Jajko 1 szt.
  • Jogurt naturalny
  • Owoce sezonowe, np. maliny, truskawki, borówki
  • Olej rzepakowy i masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotować - Jak ugotować kaszę jaglaną. Po jej ostygnięciu dodać podduszony na maśle klarowanym por i roztrzepane jajo.
  2. Dodać kilka kropli oleju rzepakowego lub masło klarowane i całość zmiksować. Gdy masa będzie za gęsta, dodać mleko lub wodę (masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki).
  3. Na rozgrzaną patelnie nakładać niewielkie porcje ciasta (łyżką), smażyć na wysmarowanej olejem patelni, aż się przyrumienią. Podawać np. z jogurtem naturalnym i owocami.
                                                                                          Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)