"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Batony czekoladowe bez pieczenia

Batony czekoladowe bez pieczenia
  198 kcal  B - 6,6 g  T - 10,3 g  W - 18,5 g    2 WW  


 Odżywcze, wartościowe i naprawdę słodkie batoniki czekoladowe, które można bardzo szybko przygotować i zabrać ze sobą do pracy, na siłownię, spacer. Wypróbujcie, a nie pożałujecie! ;)



Składniki na 12 szt.:
  • Daktyle suszone bez pestek i bez substancji konserwujących 1 szklanka (200g)
  • Orzechy ziemne niesolone 1 szklanka (200g)
  • Płatki owsiane górskie 1 szklanka (110g)
  • Kakao naturalne 1 łyżka
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka (jak zrobić ekstrakt waniliowy)
  • Migdały płatki 3 łyżki (30g)


Wykonanie:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min.
  2. W tym czasie zmiksować pozostałe składniki, następnie dodać do nich odsączone daktyle i 6 łyżek wody pozostałej po moczeniu daktyli i dokładnie zmiksować.
  3. Tak przygotowana masę przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem. Wyrównać, posypać płatkami migdałów i wstawić do zamrażalki na godzinę. 


     4. Po wyjęciu pojemnika z zamrażalki batoniki pokroić i przechowywać w lodówce.

 


                                                         Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)