Dzięki czemu nie poświęcam ponownie czasu na jej gotowanie tylko od razu mogę przystąpić do jej dalszego wykorzystania. Czego dowodem może być poniżej zaproponowane danie. Powstało z produktów, które akurat miałam w lodówce, dlatego jeśli brakuje Wam któregoś ze składników - to nie bójcie się eksperymentować!
Jednak zapewniam, że poniższe zestawienie jest przepyszne! No to do dzieła!
Kaszotto z suszonymi pomidorami
1 porcja 303 kcal B - 17,3 g T - 8,6 g W - 41,8 g 4 WW
Składniki na 2 porcje:
- Ugotowana kasza pęczak lub gryczana biała 2 szklanki (280g) lub 140g surowej kaszy jak ugotować kaszę gryczaną / jak ugotować kaszę pęczak
- Pietruszka korzeń 1/2 szt.
- Cukinia 1/2 szt.
- Kilka pieczarek
- Garść rukoli
- Pomidory suszone pokrojone w paski (nie z oleju) 6 szt.
- Cebula drobno pokrojona 1/2 szt.
- Słonecznik uprażony na suchej patelni 1 łyżka (10g)
- Ser mozzarella light pokrojona w kostkę (120g)
- Tymianek suszony, sól, pieprz
- Olej rzepakowy 3 łyżki
Wykonanie:
- Warzywa umyć. Cukinię oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cukinii i pietruszki nie trzeba obierać). Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć razem z cebulą na łyżce oleju, Dodać kolejno warzywa, pomidory suszone, kaszę, przyprawy, rukolę i słonecznik (robiąc kilkuminutowe przerwy między dodaniem kolejnych składników).
- Gdy wszystko zostanie podgrzane, wierzch dania posypać serem, zdjąć z ognia i przykryć przykrywką. podawać po ok. 5 minutach (tak aby ser się rozpuścił).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)