Składniki na 23 szt. po 30g (porcja dla niemowlęcia):
- Mięso mielone z piersi indyka 500g
- Warzywa (np. brokuł, starta marchew, por drobno krojony) 200g
- Jajko z wolnego wybiegu 1 szt.
- Bułka tarta (najlepiej domowej roboty) 3 łyżki
- Przyprawa curry 1 łyżeczka
- Koperek 1 łyżka
- Czosnek 2 ząbki
- Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
- W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, wrzucić warzywa i gotować 8 minut. Warzywa odcedzić, powstały wywar odstawić.
- W misce wymieszać wszystkie składniki oraz warzywa rozgniecione widelcem. Formować podłużne kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni po minucie na każdej ze stron.
3. Następnie zalać wszystkie podsmażone kotleciki wodą pozostałą z gotowania warzyw i dusić pod przykryciem 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia, poporcjować i zamrozić. Gdy zechcemy je odgrzać wystarczy wrzucić na wrzątek na 10 min, lekko wystudzić i podawać.
Naszej Miszelince baaardzo smakowały :) |
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)