1 kawałek 103 kcal B - 3,9 g T - 3,1 g W - 14,5 g 1,5 WW razem z polewą
Składniki na podłużną blaszkę 30 cm (10 kawałków):
- Odsączona i dobrze przepłukana fasola czerwona z jednej puszki (255g)
- Daktyle suszone bez pestek niesiarkowane 15 szt (75g)
- Syrop z agawy 1 łyżka (15g)
- Banan 1 szt. (120g)
- Jajka z wolnego wybiegu 2 szt.
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Kakao naturalne 2 łyżki (20g)
Polewa czekoladowa: 8 kostek czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao + odrobina mleka
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut by zmiękły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Następnie wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Piec 45 minut (ciasto wychodzi dość niskie).
- Przygotować polewę i ozdobić nią wierzch lekko przestudzonego ciasta:
- sposób a. najszybciej będzie gdy włożymy kostki czekolady do miseczki, wlejemy trochę mleka i włożymy do mikrofalówki na kilkanaście sekund, po czym dokładnie wymieszamy by uzyskać polewę czekoladową (w razie potrzeby dolać mleka lub włożyć ponownie do mikrofalówki.
- sposób b. rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: w garnuszku zagrzać wodę, postawić na nim metalową miskę, w której umieścimy czekoladę i mleko, mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)