"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Czekoladowe ciasto bez cukru, mąki i tłuszczu

Czekoladowe ciasto bez cukru, mąki i tłuszczu
1 kawałek  103 kcal  B - 3,9 g  T - 3,1 g  W - 14,5 g    1,5 WW razem z polewą




Składniki na podłużną blaszkę 30 cm (10 kawałków):
  • Odsączona i dobrze przepłukana fasola czerwona z jednej puszki (255g)
  • Daktyle suszone bez pestek niesiarkowane  15 szt  (75g)
  • Syrop z agawy 1 łyżka (15g)
  • Banan 1 szt. (120g)
  • Jajka z wolnego wybiegu 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Kakao naturalne 2 łyżki (20g)
Polewa czekoladowa: 8 kostek czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao + odrobina mleka

Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut by zmiękły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Następnie wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Piec 45 minut (ciasto wychodzi dość niskie).
  3. Przygotować polewę i ozdobić nią wierzch lekko przestudzonego ciasta: 

  • sposób a. najszybciej będzie gdy włożymy kostki czekolady do miseczki, wlejemy trochę mleka i włożymy do mikrofalówki na kilkanaście sekund, po czym dokładnie wymieszamy by uzyskać polewę czekoladową (w razie potrzeby dolać mleka lub włożyć ponownie do mikrofalówki.
  • sposób b. rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: w garnuszku zagrzać wodę, postawić na nim     metalową miskę, w której umieścimy czekoladę i mleko, mieszać do uzyskania jednolitej masy.

       4. Zajadać się ciachem bez wyrzutów sumienia, idealnie smakuje w połączeniu z malinami ;)





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)