Do ich sporządzenia użyłam mąki razowej, która dzięki zawartości błonnika i składników mineralnych zwiększa wartość odżywczą ciasteczek (więcej o mące tu).
Zamiast cukru - użyto fruktozę - wspaniały substytut cukru dla diabetyków, gdyż nie wchłania się w przewodzie pokarmowym tak szybko jak glukoza czy sacharoza. Oznacza to, że posiada niski indeks glikemiczny i o wiele wolniej niż cukier podnosi poziom glukozy we krwi.
Zatem zapraszam do próbowania!
Pierniczki razowe z amarantusem
Składniki na ok. 60 pierniczków
a) suche:
- Mąka pszenna razowa typu 1850 350 g
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Przyprawa do pierników 3 – 4 łyżeczki
- Szczypta soli
b) mokre:
- 1 jajko
- Fruktoza 75 g
- Miód prawdziwy 4 pełne łyżki
- Masło 100 g
- Amarantus do ozdoby
- Mleko 2 łyżki do posmarowania
1. Mąkę przesiać do miski,
dodać resztę składników suchych.
2. Masło roztopić razem z
fruktozą i miodem.
4. Ciasto rozwałkować na około
½ cm, jeśli będzie to konieczne lekko podsypując mąką. Wykroić pierniczki,
posmarować mlekiem.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 11 – 14 minut. Jak zaczną się lekko złocic od spodu, są gotowe.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 11 – 14 minut. Jak zaczną się lekko złocic od spodu, są gotowe.
Bеnefits will likely be shown if made use of 30 minutes еverу ѕingle day.
OdpowiedzUsuńmy hοmeρage :: http://www.prnewswire.com/news-releases/flex-belt-review-and-latest-coupon-code-savings-now-featured-at-awesomealldaycom-190317331.html
A stretch mаrk іs genuinely a scaгring that happens when the skin that stretchеs beуond its сapacity.
OdpowiedzUsuńLook into my webpage: naviby.com