"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Mąka pełnoziarnista czy oczyszczona? Zdecydujcie sami! Drożdżowe bułeczki z jabłkami, morelami i orzechami

Wyższość mąki pełnoziarnistej nad oczyszczoną jest niezaprzeczalne. Jednakże zastanówmy się dlaczego?

Jak zbudowane jest ziarno?

Ziarno będące składnikiem mąki składa się z trzech zasadniczych elementów: 

  • Największą część stanowi bielmo zawierające skrobię oraz białko - podstawowe składniki potrzebne do rozwoju młodej rośliny. 
  • Zarodek stanowi zaledwie około 2 % masy ziarna, jednakże to w nim skupia się większość skoncentrowanych składników odżywczych (m.in. wysokowartościowe tłuszcze), gdyż to własnie z tej części rozwija się roślina. 
  • Okrywa owocowo - nasienna (otręby) pełniąc rolę płaszcza ochronnego chroni ziarno przed czynnikami zewnętrznymi. Szczególnie obfituje w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz błonnik.  
Różnica między mąką pełnoziarnistą a oczyszczoną polega na tym, że z tej drugiej usunięto najwartościowsze elementy ziarna, czyli otręby i zarodki, a pozostała część (bielmo) dostarczająca jedynie kalorii i to w dodatku pustych, gdyż witaminy, składniki mineralne i błonnik zostały po prostu wyrzucone "na śmieci". 

W efekcie mąka oczyszczona to taka, która jest przejrzyście biała, a pełnoziarnista mieni się różnymi odcieniami brązu. 

Zaczynając swoją przygodę z wypiekami z mąki pełnoziarnistej warto ją mieszać razem z mąką pszenną oczyszczoną by przyzwyczaić się stopniowo do smaku mąki z pełnego ziarna. 

Mówi się, że "Bezcennymi otrębami karmi się świnie a dla ludzi pozostają jedynie odpadki". Coś w tym jest...

W piekarniach ciężko o drożdżówki z pełnoziarnistej mąki, dzięki której sytość odczuwamy dłużej, dlatego dziś proponuje bardzo prosty przepis na takie właśnie drożdżówki, które można zabrać na uczelnie, do szkoły czy do pracy. Zapraszam !




Drożdżowe bułeczki z jabłkami, morelami i orzechami
1 drożdżówka    163 kcal  B - 4 g  T - 4,9 g  W - 24 g  błonnik - 3 g    2,5 WW




Składniki na 15 bułeczek:

  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (140 g)
  • Mąka pszenna razowa typ 2000 1 szklanka (120 g)
  • Mleko 0,5% 1/2 szklanki
  • Drożdże 25 g
  • Jajko 1 szt. + 1 białko do posmarowania wierzchu
  • Masło 2 łyżki (30 g)
  • Miód 4 łyżki
  • Otręby 2 łyżki
  • Sól
Składniki na nadzienie:
  • Jabłka 4 szt.
  • Morele suszone 10 szt.
  • Orzechy włoskie 60 g
  • Cynamon do posypania

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki, dokładnie ugnieść i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

2. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Morele i orzechy pokroić.

3. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształcie prostokąta.

4. Na rozwałkowane ciasto umieszczamy jabłka, morele, orzechy i posypujemy cynamonem.

5. Ciasto ciasno zwijamy tak jak naleśnik, następnie kroimy w poprzek formując bułeczki.


6. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

7. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.


Smacznego ! :)


Potrawy rozgrzewające


4 komentarze:

  1. Śliczne te bułeczki :) Właśnie jestem w trakcie pieczenia czegoś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great delivery. Great arguments. Keep up the good spirit.
    Visit my blog :: write eBooks fast

    OdpowiedzUsuń
  3. I love it when people come together and share thoughts. Great site, continue the
    good work!
    Also see my web page - pure coffee bean extract

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała kiedyś wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!