Jak zbudowane jest ziarno?
Ziarno będące składnikiem mąki składa się z trzech zasadniczych elementów:
- Największą część stanowi bielmo zawierające skrobię oraz białko - podstawowe składniki potrzebne do rozwoju młodej rośliny.
- Zarodek stanowi zaledwie około 2 % masy ziarna, jednakże to w nim skupia się większość skoncentrowanych składników odżywczych (m.in. wysokowartościowe tłuszcze), gdyż to własnie z tej części rozwija się roślina.
- Okrywa owocowo - nasienna (otręby) pełniąc rolę płaszcza ochronnego chroni ziarno przed czynnikami zewnętrznymi. Szczególnie obfituje w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz błonnik.
Różnica między mąką pełnoziarnistą a oczyszczoną polega na tym, że z tej drugiej usunięto najwartościowsze elementy ziarna, czyli otręby i zarodki, a pozostała część (bielmo) dostarczająca jedynie kalorii i to w dodatku pustych, gdyż witaminy, składniki mineralne i błonnik zostały po prostu wyrzucone "na śmieci".
W efekcie mąka oczyszczona to taka, która jest przejrzyście biała, a pełnoziarnista mieni się różnymi odcieniami brązu.
Zaczynając swoją przygodę z wypiekami z mąki pełnoziarnistej warto ją mieszać razem z mąką pszenną oczyszczoną by przyzwyczaić się stopniowo do smaku mąki z pełnego ziarna.
Mówi się, że "Bezcennymi otrębami karmi się świnie a dla ludzi pozostają jedynie odpadki". Coś w tym jest...
W piekarniach ciężko o drożdżówki z pełnoziarnistej mąki, dzięki której sytość odczuwamy dłużej, dlatego dziś proponuje bardzo prosty przepis na takie właśnie drożdżówki, które można zabrać na uczelnie, do szkoły czy do pracy. Zapraszam !
W piekarniach ciężko o drożdżówki z pełnoziarnistej mąki, dzięki której sytość odczuwamy dłużej, dlatego dziś proponuje bardzo prosty przepis na takie właśnie drożdżówki, które można zabrać na uczelnie, do szkoły czy do pracy. Zapraszam !
Drożdżowe bułeczki z jabłkami, morelami i orzechami
1 drożdżówka 163 kcal B - 4 g T - 4,9 g W - 24 g błonnik - 3 g 2,5 WW
Składniki na 15 bułeczek:
- Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (140 g)
- Mąka pszenna razowa typ 2000 1 szklanka (120 g)
- Mleko 0,5% 1/2 szklanki
- Drożdże 25 g
- Jajko 1 szt. + 1 białko do posmarowania wierzchu
- Masło 2 łyżki (30 g)
- Miód 4 łyżki
- Otręby 2 łyżki
- Sól
Składniki na nadzienie:
- Jabłka 4 szt.
- Morele suszone 10 szt.
- Orzechy włoskie 60 g
- Cynamon do posypania
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki, dokładnie ugnieść i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
2. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Morele i orzechy pokroić.
3. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształcie prostokąta.
5. Ciasto ciasno zwijamy tak jak naleśnik, następnie kroimy w poprzek formując bułeczki.
6. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
7. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Śliczne te bułeczki :) Właśnie jestem w trakcie pieczenia czegoś podobnego :)
OdpowiedzUsuńGreat delivery. Great arguments. Keep up the good spirit.
OdpowiedzUsuńVisit my blog :: write eBooks fast
I love it when people come together and share thoughts. Great site, continue the
OdpowiedzUsuńgood work!
Also see my web page - pure coffee bean extract
Będę musiała kiedyś wypróbować ;)
OdpowiedzUsuń