Zanim kupimy chleb dokładnie przyjrzyjmy się temu co widnieje na etykiecie. Gdy znajdują się na niej substancje, których nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić – zrezygnujmy z kupna owego „chleba”.
Dziś przedstawiam chleb pszenno - razowy z dodatkami. Po rozrojeniu morele wspaniale komponują się w kromce chleba. Komu znudził się zwykły razowiec - zapraszam do wypróbowania mojej wersji, trochę kalorycznej, jednakże bardzo zdrowej.
Więcej na temat chleba (tutaj)
Chleb morelowo - orzechowy
100 g 287 kcal B - 8 g T - 5 g W - 50 g błonnik - 6 g 5 WW
1 kromka (30 g) 86 kcal B - 2,4 g T - 1,5 g W - 15 g błonnik - 2 g 1,5 WW
Składniki na zaczyn na 1 bochenek w formie 40 cm:
- Mąka pszenna 0,5 szklanki
- Drożdże 1/2 kostki
- Ciepła woda 0,5 szklanki
Pozostałe składniki:
- Mąka pszenna typ 500 4 szklanki (560 g)
- Mąka pszenna razowa 2 szklanki (240 g)
- Ciepła woda ok. 3 szklanki
- Morele suszone 10 - 15 szt. (140 g)
- Orzechy włoskie 100 g
- 3 łyżeczki miodu
- Otręby pszenne 10 łyżek
- Sól 1 łyżeczka
Wykonanie:
1. Składniki na zaczyn połączyć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
2. Morele pokroić i zalać ciepłą wodą. Orzechy pokroić.
3. Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wodę pozostałą po namoczeniu moreli również.
5. Odstawić w ciepłe miejsce na 0,5 h, kilkakrotnie przebijając ciasto palcami.
6. Blaszki do pieczenia wyścielić papierem i posmarować olejem.
7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki. Wierzch zwilżyć wodą za pomocą pędzelka, obsypać otrębami oraz naciąć. Odstawić do wyrośnięcia na 0,5 h.
8. Piec w 200 st. z termoobiegiem przez 40 minut, a na kolejne 5 minut wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Kroić po wystygnięciu.
Smacznego ! :)
wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyciągnęłam z piekarnika - zapach i wygląd uhm... super:)
OdpowiedzUsuńwow, jakie połączenie, suszone morele niezły pomysł, a co myślisz o żurawinie i np dressingu jogurtowym np tym od develeya na sam wierzch delikatnie posmarować? pozdrawia, buziaki!
OdpowiedzUsuń