"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Chleb morelowo - orzechowy


Zanim kupimy chleb dokładnie przyjrzyjmy się temu co widnieje na etykiecie. Gdy znajdują się na niej substancje, których nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić – zrezygnujmy z kupna owego „chleba”. 

Dziś przedstawiam chleb pszenno - razowy z dodatkami. Po rozrojeniu morele wspaniale komponują się w kromce chleba. Komu znudził się zwykły razowiec - zapraszam do wypróbowania mojej wersji, trochę kalorycznej, jednakże bardzo zdrowej.

Więcej na temat chleba (tutaj)


Chleb morelowo - orzechowy 

100 g  287 kcal  B - 8 g  T - 5 g  W - 50 g  błonnik - 6 g    5 WW
1 kromka (30 g)  86 kcal  B - 2,4 g  T - 1,5 g  W - 15 g  błonnik - 2 g    1,5 WW



Składniki na zaczyn na 1 bochenek w formie 40 cm:
  • Mąka pszenna 0,5 szklanki
  • Drożdże 1/2 kostki
  • Ciepła woda 0,5 szklanki

Pozostałe składniki:
  • Mąka pszenna typ 500 4 szklanki (560 g)
  • Mąka pszenna razowa 2 szklanki (240 g)
  • Ciepła woda ok. 3 szklanki
  • Morele suszone 10 - 15 szt. (140 g)
  • Orzechy włoskie 100 g
  • 3 łyżeczki miodu
  • Otręby pszenne 10 łyżek
  • Sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

1. Składniki na zaczyn połączyć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

2. Morele pokroić i zalać ciepłą wodą. Orzechy pokroić.

3. Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wodę pozostałą po namoczeniu moreli również.

4. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, ciasto będzie lekko klejące.



5. Odstawić w ciepłe miejsce na 0,5 h, kilkakrotnie przebijając ciasto palcami.

6. Blaszki do pieczenia wyścielić papierem i posmarować olejem.

7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki. Wierzch zwilżyć wodą za pomocą pędzelka, obsypać otrębami oraz naciąć. Odstawić do wyrośnięcia na 0,5 h.

8. Piec w 200 st. z termoobiegiem przez 40 minut, a na kolejne 5 minut wyłączyć piekarnik  i uchylić drzwiczki. Kroić po wystygnięciu.



Smacznego ! :)


3 komentarze:

  1. wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika - zapach i wygląd uhm... super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, jakie połączenie, suszone morele niezły pomysł, a co myślisz o żurawinie i np dressingu jogurtowym np tym od develeya na sam wierzch delikatnie posmarować? pozdrawia, buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)