Osobom, które nie chcą popaść w monotonię w kwestii smarowideł do pieczywa polecam używać takich produktów jak:
- oliwa z oliwek extra vergine
- chrzan do wędliny
- ketchup lub koncentrat pomidorowy do sera
- serek biały odtłuszczony
- zmiażdżony czosnek ze świeżych ziół w oliwie
- PESTO z BAZYLII
- PESTO z BAZYLII
- PASTA z AWOKADO
Jak zrobić Pesto z bazylii? Oto przepis! Dzięki zawartości orzechów, oliwy z oliwek, sera oraz bazylii przeniesiemy się w rejony śródziemnomorskie. Przepis trochę zmodyfikowałam na potrzeby polskie :)
- 1 duży pęczek bazylii
- Migdały obrane 20 g
- Czosnek 2 ząbki
- Szczypta soli
- Sok z cytryny 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek 10 łyżek
Wykonanie:
1. Bazylię opłukać i rozdrobnić palcami.
2. Migdały drobno zetrzeć na tarce lub w młynku do kawy.
3. Czosnek rozgnieść.
4. Dodać oliwę z oliwek, sól oraz sok z cytryny.
5. Dokładnie zmiksować, tak by powstała gęsta pasta.
Te aromatyczną pastę możemy przechowywać co najmniej przez 2 tygodnie w lodówce, w zakręcanym słoiku, pokrytą cienką warstwą oliwy.
1. Bazylię opłukać i rozdrobnić palcami.
2. Migdały drobno zetrzeć na tarce lub w młynku do kawy.
3. Czosnek rozgnieść.
4. Dodać oliwę z oliwek, sól oraz sok z cytryny.
5. Dokładnie zmiksować, tak by powstała gęsta pasta.
Te aromatyczną pastę możemy przechowywać co najmniej przez 2 tygodnie w lodówce, w zakręcanym słoiku, pokrytą cienką warstwą oliwy.
Pasta z awokado (guacamole)
Awokado - błędnie myśli ten, który uważa, że powinno się go unikać, bo jest "tłuste". Jednakże są to szalenie korzystne tłuszcze - takie same jak w oliwie z oliwek, czyli obniżają poziom "złego" cholesterolu.
Dojrzałe awokado rozsmarowuje się podobnie jak masło, dlatego uważane jest za jego doskonały zamiennik.
Dojrzałe awokado rozsmarowuje się podobnie jak masło, dlatego uważane jest za jego doskonały zamiennik.
- Awokado 1/2 szt.
- Sok z cytryny lub limonki
- Sól, pieprz
- do wyboru: papryka, cebula, czosnek, pomidor, chili
Wykonanie:
1. Awokado umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę i rozgnieść widelcem.
2. Rozdrobnione awokado skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
3. Pozostałe dodatki pokroić w drobną kostkę.
4. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
1. Awokado umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę i rozgnieść widelcem.
2. Rozdrobnione awokado skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
3. Pozostałe dodatki pokroić w drobną kostkę.
4. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Same zdrowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń