"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Przepis na pastę z bazylii oraz pastę z awokado


Osobom, które nie chcą popaść w monotonię w kwestii smarowideł do pieczywa polecam używać takich produktów jak:

- oliwa z oliwek extra vergine
- chrzan do wędliny
- ketchup lub koncentrat pomidorowy do sera
- serek biały odtłuszczony
- zmiażdżony czosnek ze świeżych ziół w oliwie
- PESTO z BAZYLII
- PASTA z AWOKADO


Jak zrobić Pesto z bazylii? Oto przepis! Dzięki zawartości orzechów, oliwy z oliwek, sera oraz bazylii przeniesiemy się w rejony śródziemnomorskie. Przepis trochę zmodyfikowałam na potrzeby polskie :) 


Pesto z bazylii 
Składniki:

  • 1 duży pęczek bazylii
  • Migdały obrane 20 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Szczypta soli
  • Sok z cytryny 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 10 łyżek

Wykonanie:

1. Bazylię opłukać i rozdrobnić palcami.

2. Migdały drobno zetrzeć na tarce lub w młynku do kawy.

3. Czosnek rozgnieść.

4. Dodać oliwę z oliwek, sól oraz sok z cytryny.

5. Dokładnie zmiksować, tak by powstała gęsta pasta. 
Te aromatyczną pastę możemy przechowywać co najmniej przez 2 tygodnie w lodówce, w zakręcanym słoiku, pokrytą cienką warstwą oliwy.




Pasta z awokado (guacamole)

Awokado - błędnie myśli ten, który uważa, że powinno się go unikać, bo jest "tłuste". Jednakże są to szalenie korzystne tłuszcze - takie same jak w oliwie z oliwek, czyli obniżają poziom "złego" cholesterolu. 
Dojrzałe awokado rozsmarowuje się podobnie jak masło, dlatego uważane jest za jego doskonały zamiennik.
Składniki:

  • Awokado 1/2 szt.
  • Sok z cytryny lub limonki
  • Sól, pieprz
  • do wyboru: papryka, cebula, czosnek, pomidor, chili

Wykonanie:

1. Awokado umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę i rozgnieść widelcem.

2.  Rozdrobnione awokado skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

3. Pozostałe dodatki pokroić w drobną kostkę.

4. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.




Opracowano na podstawie:
Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy. - K. Bosacka, M. Kozłowska - Wojciechowska


Domowy Wyrób

1 komentarz:

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)