"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Cynamonowo - jagodowy pudding z kaszy jaglanej

Spośród wszystkich kasz najlepsza dla dzieci - tych małych jak i większych jest kasza jaglana. Wyróżnia się tym, że jako jedyna ze wszystkich kasz posiada znaczne ilości tryptofanu - ważnego dla zdrowia aminokwasu. Jej charakterystyczną cechą jest to iż wykazuje działanie zasadotwórcze dołączając do grupy produktów takich jak: mleko i przetwory, warzywa i owoce, które również taką cechę posiadają.

Dieta Polaków charakteryzuje się tym iż może prowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu poprzez zwiększoną konsumpcje mięsa i przetworów, a rzadkie sięganie po warzywa. Także zachęcam do spróbowania tego rodzaju kaszy obfitującej ponadto w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, lecytynę, a także substancję mineralne: wapń. fosfor, żelazo, potas.


Cynamonowo - jagodowy pudding z kaszy jaglanej
1 porcja   242 kcal  B - 7,5 g  T - 2,4 g  W - 48 g  błonnik - 3 g    5 WW 



Składniki na 1 porcję:
  • Kasza jaglana 50 g (1/4 szkl)
  • Zimna woda 1/2 szkl.
  • Mleko 1,5% 1/4 szkl.
  • Jagody 40g
  • Miód 1 łyżka
  • Cynamon
  • Sól szczypta
Wykonanie:

1. Kaszę dobrze przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka.


2. Zalać zimną wodą (2 x więcej wody niż kaszy).

3. Osolić, gotować aż do wyparowania wody, co jakiś czas mieszając aby kasza się nie przypaliła.

4. Następnie dodać mleko oraz miód.

5. Gotować, aż pudding będzie bardzo gęsty. Mieszać często aby się nie przypalił.

Przed podaniem posypujemy cynamonem, a na wierzch ozdabiamy jagodami.

Smacznego !


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)