Według naukowców spożywanie dwóch jabłek dziennie przez osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu - powoduje spadek "złego" cholesterolu LDL o ponad 10%, natomiast obserwuje się wzrost tzw. "dobrego" cholesterolu HDL u tych samych osób. Dlatego osoby z nieprawidłowym profilem lipidowym oraz pacjenci chorzy na cukrzycę niezaprzeczalnie powinni sięgać po te owoce.
W przypadku osób chorych na cukrzycę - zjedzenie jabłka nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi, a co za tym idzie - insuliny. Cały sekret jabłek tkwi w pektynach, rozpuszczalnych włóknach, a największe ich ilości znajdują się w skórce.
Sok jabłkowy ma mało pektyn i nie można się po nim spodziewać obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego krwi lub stabilizacji poziomu glukozy we krwi. Tak więc mając do wyboru jabłko w całości a szklankę soku - wybierzmy jabłko w całości i skorzystajmy, np. z poniższego przepisu. Zapraszam!
Pieczone jabłuszka z waniliowym serkiem
1 porcja (1 jabłko) 201 kcal B -13 g T - 1,8 g W - 32 g błonnik - 5 g 3 WW (z cukrem lub miodem)
Składniki na 2 porcje:
- Jabłka 2 szt.
- Ser biały 0,5% 80 g
- Mielone płatki owsiane 2 łyżki (np. w młynku do kawy) (oznakowane jako bezglutenowe-dla osób z celiakią)
- Jogurt naturalny 2 łyżki
- 1/4 laski wanilii
- Cynamon
- cukier lub miód 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
2. Górną część jabłek odciąć, tworzy się tzw. "czapeczka" i wydrążyć gniazdo nasienne.
3. Zmieszać razem ser, mielone płatki owsiane, jogurt, cynamon oraz przeciąć laskę wanilii na pół, wyjąć nasionka i dodać je do masy serowej. Można delikatnie dosłodzić cukrem lub miodem. Dokładnie wymieszać.
4. Przygotowanym farszem napełniać wydrążone jabłka.
5. Piec na wyścielonej papierem do pieczenia blasze około 25 minut z termoobiegiem.
6. Podawać ciepłe, idealne na śniadanie (wtedy porcja dwóch jabłek dla 1 osoby), II śniadanie lub podwieczorek.
4. Przygotowanym farszem napełniać wydrążone jabłka.
5. Piec na wyścielonej papierem do pieczenia blasze około 25 minut z termoobiegiem.
6. Podawać ciepłe, idealne na śniadanie (wtedy porcja dwóch jabłek dla 1 osoby), II śniadanie lub podwieczorek.
Smacznego :)
świetne pomysły :) na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie i czekam na wskazówki...
zdrowawalkazkg.blog.pl
Cudne jabłkuszka, uwielbiam takie :) Zawsze kombinuję, jak tu zrobić, żeby w daniu tę wanilię było czuć, a niestety ekstraktu z wanilii nie zrobię (poprzez zalanie lasek wanilii wódką), bo małolata jestem ;)
OdpowiedzUsuńJabłuszka upiekłam w niedziele w ramach podwieczorku. Chciałam zjeść jedno, ale nie mogłam się oprzeć i zjadłam od razu dwa. Są przepyszne. Już zapisałam większość Pani przepisów i czekają w kolejce na wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuń