"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Domowa mieszanka przyprawowa

Nie używam popularnej mieszanki warzywnej - wszyscy zapewne wiedzą o jaki produkt chodzi. Po zapoznaniu się z jej składem stwierdziłam, że bez problemu można ją sporządzić samemu. Spójrzmy na skład to m.in. sól, suszone warzywa (marchew, pasternak, seler, pietruszka), glutaminian sodu, cukier, skrobia kukurydziana, witamina B2
Na pierwszym miejscu widnieje sól – co oznacza, że jest jej w produkcie najwięcej. Norma spożycia soli wynosi 5-6 g, tymczasem Polacy zjadają jej 3-krotnie więcej! Dlatego gdy tylko jest możliwość należy jej unikać i wystrzegać się produktów z nadmiernym jej dodatkiem.




Kolejny składnik - glutaminian sodu – podejrzewany przez naukowców o działanie uzależniające i pobudzające apetyt. Mimo iż znajduje się również w naturalnych produktach, np. w mleku, ziemniakach, pomidorach, to występując masowo w produktach przetworzonych możemy doprowadzić do jego przedawkowania i pojawienia się niekorzystnych objawów ze strony naszego organizmu.

Kolejno usuwając skrobię kukurydzianą – używanej do zagęszczania potraw (więc nie wiem skąd jej obecność w mieszance przyprawowej). Natomiast witaminę B2, służącą jako barwnik możemy śmiało zastąpić kurkumą – dającą równie intensywny żółty kolor a przy tym niezwykle odżywczą.




Domowa mieszanka przyprawowa
 1 łyżka (10g):  2,5 kcal  B - 0,2 g  T - 0 g  W - 0,3 g  błonnik - 0,4 g   0 WW
Cena sklepowej mieszanki przyprawowej (200g): ok. 5 zł
Cena naszej wersji (500g): ok. 2 zł


Składniki:
  • 500 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, cebula)
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki lubczyku
  • 2 łyżki soli (niekoniecznie) 

Wykonanie:


1. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz por pokroić w dużą kostkę. 


2. Rozdrobnione warzywa wsypujemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia

 lub umieszczamy na wkładach od suszarki do warzyw.


3. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 50-60°C z termoobiegiem, z uchylonymi dźwiczkami    (warzywa mają się suszyć, a nie piec). Czas suszenia to około 4 godziny w zależności od piekarnika.  

Jeśli używamy suszarki do warzyw to czas suszenia wynosi około 4 - 6 godzin.

4. Gdy warzywa będą suche można je zmiksować w blenderze lub młynku do kawy.

5. Do naszej mieszanki warzywnej dodajemy przyprawy i przekładamy do szczelnego naczynia. 

Mieszankę używamy do przyprawiania wywarów, zup, sosów i innych potraw według upodobań.     Smacznego! :) 

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł! Wychowałam się w domu z vegetą, ale już jej nie używam. :) Teraz widzę, że można zrobić ją samemu. I jak pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!