CYTAT TYGODNIA: "Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Placuszki z cukinii bez mąki

Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane, smażone na tłuszczu i wchłaniające go jak gąbka. Owszem, czasem można sobie na takie pozwolić, gdyż "Nie ma złych produktów, jest tylko źle zbilansowana dieta". 

Jednakże gdy jesteśmy fanami owych placków ziemniaczanych i jemy je zbyt często, a wraz z nimi wskazówka na wadze wędruje do niebezpiecznego, wysokiego poziomu - poszukajmy alternatywy. Ziemniaki zastąpmy cukinią, mąkę - otrębami, zwykłą patelnię na grillową, kaloryczność spada 4-krotnie i już możemy się cieszyć smakiem bez wyrzutów sumienia! 




Placuszki z cukinii bez mąki
1 porcja (4 placuszki)  68 kcal  B - 5,6 g  T - 2,6 g  W - 5 g  błonnik - 4 g   0,5 WW


Składniki na 5 porcji (20 placuszków):

  • 2 młode średnie cukinie (700g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka (najlepiej nr 0, 1 lub 2)
  • 7 łyżek (30 g) otrębów pszennych
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Składniki na sos tzatziki:
  • 2 ogórki gruntowe
  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:
1. Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do maszyny (tak jak na zdjęciu). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki razem, doprawić do smaku solą i pieprzem.



2. Patelnię grillową natłuścić niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą pedzelka. Nakładać na patelnię po łyżce ciasta i formować niewielkie placki. Smażyć z dwóch stron po 2-3 minuty. 

3. Przygotować sos tzatziki: ogórki  umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć wszystkie składniki, wymieszać.

3. Podawać jako dodatek do mięsa lub samodzielnie jako przekąskę. Serwować z sosem pomidorowym, domowym ketchupem lub sosem tzatziki. Smakuje wybornie!




3 komentarze:

  1. Fajny przepis:) Brakuje mi tylko opisu kiedy dodajemy płatki i jajka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie co z jajkami i płatkami? Domyślam się, że dodajemy je od razu do cukini i cebuli, tak? :)

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!