Jeśli nie zmagamy się ze wzdęciami a chcemy uchronić się przed wysokim poziomem cholesterolu, a tym samym zapobiec chorobom układu krążenia - sięgajmy po gruszki. Poniżej podaje propozycje deseru, który można sporządzić w parę chwil. Zapraszam !
*Deseru nie polecam osobom chorym na cukrzycę - ze względu na zbyt dużą ilość tzw. cukrów prostych pochodzących z mąki - powoduje szybkie skoki insuliny we krwi, co jest niekorzystne w przypadku tej choroby.
Gruszki w sosie waniliowym
1 porcja 170 kcal B - 5,2 g T - 3,4 g W - 34 g błonnik - 1,5 g 3,5 WW
Składniki na 2 porcje:
- Gruszka 1 szt.
- Sok z cytryny
Składniki na sos:
- Mleko 0,5 % 1 szklanka
- Mąka ziemniaczana 15 g
- Żółtko 1 szt.
- Cukier waniliowy 16 g
Wykonanie:
1. Przygotować sos: 1/4 szklanki mleka odlać, pozostałą część mleka zagotować.
2. Odlane mleko połączyć z mąką ziemniaczaną (sporządzić zawiesinę) i zagęścić gotujące się mleko; całość zagotować, ciągle mieszając.
3. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, do utartej masy dodać 2 łyżki gorącego mleka-tym samym hartujemy masę, następnie dodać wszystko do gorącego sosu.
4. Gruszkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Smacznego ! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)