"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Gruszki w sosie waniliowym

 Propozycja na nadchodzący sezon jesienny obfitujący w gruszki, mimo iż są one odradzane podczas diety redukującej zbędne kilogramy to jednak polecam skorzystać z darów jesieni i po gruszki jednak sięgnąć.
Jeśli nie zmagamy się ze wzdęciami a chcemy uchronić się przed wysokim poziomem cholesterolu, a tym samym zapobiec chorobom układu krążenia - sięgajmy po gruszki. Poniżej podaje propozycje deseru, który można sporządzić w parę chwil. Zapraszam !

 

*Deseru nie polecam osobom chorym na cukrzycę - ze względu na zbyt dużą ilość tzw. cukrów prostych pochodzących z mąki - powoduje szybkie skoki insuliny we krwi, co jest niekorzystne w przypadku tej choroby.


Gruszki w sosie waniliowym
1 porcja  170 kcal  B - 5,2 g  T - 3,4 g  W - 34 g  błonnik - 1,5 g   3,5 WW  


Składniki na 2 porcje:
  • Gruszka 1 szt.
  • Sok z cytryny

Składniki na sos:
  • Mleko 0,5 % 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 15 g
  • Żółtko 1 szt.
  • Cukier waniliowy 16 g


Wykonanie:

 1. Przygotować sos: 1/4 szklanki mleka odlać, pozostałą część mleka zagotować.

2. Odlane mleko połączyć z mąką ziemniaczaną (sporządzić zawiesinę) i zagęścić gotujące się mleko; całość zagotować, ciągle mieszając.

3. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, do  utartej masy dodać 2 łyżki gorącego mleka-tym samym hartujemy masę, następnie dodać wszystko do gorącego sosu.

4. Gruszkę  umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny.

5. Gruszki ułożyć w salaterce i zalać je przestudzonym sosem.





Smacznego ! J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)