"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Sezamki z wkładką

Chcąc przekąsić coś pożywnego, sycącego a jednocześnie zdrowego - warto poświęcić parę chwil na przygotowanie wspaniałych ciasteczek, wykorzystując do tego celu niewiarygodnie odżywcze nasiona, które codziennie powinny pojawiać się w naszym jadłospisie.




Sezam oraz siemię lniane kryją w sobie wiele odżywczych składników. Do najważniejszych należy witamina E jako naturalny przeciwutleniacz chroni nasze organizmy przed nowotworami. 

Również cenne tłuszcze znajdujące się w obu rodzajach nasion stanowią cenną tarczę ochronną przed chorobami układu krążenia - zmorą dzisiejszych czasów. 

Ciasteczka można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pudełku, więc zapraszam do  poświęcenia paru chwil by móc się cieszyć smakiem ciastek przez następny tydzień :)


Sezamki z wkładką
1 ciasteczko (30 g)  176 kcal  B - 4,3 g  T - 15 g  W - 9 g  błonnik - 3,7 g   1 WW 


Składniki na 16 ciasteczek:

  •  Nasiona sezamu 1 szklanka (130 g)
  • Siemię lniane 1 szklanka (150 g)
  • Podprażone płatki owsiane ½ szklanki (50 g) (oznakowane jako bezglutenowe-u osób chorych na celiakię)
  • Żurawina suszona 1/3 szklanki (50 g)
  • Posiekane orzechy 3 łyżki (30 g)
  • Miód naturalny 6 łyżek (90 g)
  • Masło 50 g
  • Olej do natłuszczenia formy

Wykonanie:

1.Nagrzać piekarnik do 150 stopni.

2.Na suchej patelni podprażyć płatki owsiane. Rozdrobnić orzechy. W rondelku roztopić masło

3. Wszystkie składniki połączyć w misce.




4.Ugnieść na natłuszczonej blasze przygotowaną wcześniej masę na grubość 1,5 cm. Piec ok. 30 minut, do momentu zarumienienia.

5.Po wyjęciu z piekarnika pokroić na kawałki, ostudzić.






Smacznego ! :)

4 komentarze:

  1. I oto dowod, ze zdrowe tez moze byc smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy masło klarowane nadaje sie do tego przepisu? Jestem mamą karmiącą,a córa ma skazę białkową (masło klarowane toleruje). Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane jak najbardziej się nadaje, gdyż w dalszym ciągu znajduje się w nim tłuszcz zwierzęcy, który w pewnym sensie stabilizuje batoniki :)

      Usuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!