Sezam oraz siemię lniane kryją w sobie wiele odżywczych składników. Do najważniejszych należy witamina E jako naturalny przeciwutleniacz chroni nasze organizmy przed nowotworami.
Również cenne tłuszcze znajdujące się w obu rodzajach nasion stanowią cenną tarczę ochronną przed chorobami układu krążenia - zmorą dzisiejszych czasów.
Również cenne tłuszcze znajdujące się w obu rodzajach nasion stanowią cenną tarczę ochronną przed chorobami układu krążenia - zmorą dzisiejszych czasów.
Ciasteczka można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pudełku, więc zapraszam do poświęcenia paru chwil by móc się cieszyć smakiem ciastek przez następny tydzień :)
Sezamki z wkładką
1 ciasteczko (30 g) 176 kcal B - 4,3 g T - 15 g W - 9 g błonnik - 3,7 g 1 WW
Składniki na 16 ciasteczek:
Składniki na 16 ciasteczek:
- Nasiona sezamu 1 szklanka (130 g)
- Siemię lniane 1 szklanka (150 g)
- Podprażone płatki owsiane ½ szklanki (50 g) (oznakowane jako bezglutenowe-u osób chorych na celiakię)
- Żurawina suszona 1/3 szklanki (50 g)
- Posiekane orzechy 3 łyżki (30 g)
- Miód naturalny 6 łyżek (90 g)
- Masło 50 g
- Olej do natłuszczenia formy
Wykonanie:
1.Nagrzać piekarnik do 150 stopni.
2.Na suchej patelni podprażyć płatki owsiane. Rozdrobnić orzechy. W rondelku roztopić masło
4.Ugnieść na natłuszczonej blasze przygotowaną wcześniej masę na grubość 1,5 cm. Piec ok. 30 minut, do momentu zarumienienia.
Smacznego ! :)
I oto dowod, ze zdrowe tez moze byc smaczne :)
OdpowiedzUsuńA zdrowo nie znaczy nudno :)
UsuńCzy masło klarowane nadaje sie do tego przepisu? Jestem mamą karmiącą,a córa ma skazę białkową (masło klarowane toleruje). Dziękuje
OdpowiedzUsuńMasło klarowane jak najbardziej się nadaje, gdyż w dalszym ciągu znajduje się w nim tłuszcz zwierzęcy, który w pewnym sensie stabilizuje batoniki :)
Usuń