Dieta Polaków charakteryzuje się tym iż może prowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu poprzez zwiększoną konsumpcje mięsa i przetworów, a rzadkie sięganie po warzywa. Także zachęcam do spróbowania tego rodzaju kaszy obfitującej ponadto w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, lecytynę, a także substancję mineralne: wapń. fosfor, żelazo, potas.
Cynamonowo - jagodowy pudding z kaszy jaglanej
1 porcja 242 kcal B - 7,5 g T - 2,4 g W - 48 g błonnik - 3 g 5 WW
Składniki na 1 porcję:
- Kasza jaglana 50 g (1/4 szkl)
- Zimna woda 1/2 szkl.
- Mleko 1,5% 1/4 szkl.
- Jagody 40g
- Miód 1 łyżka
- Cynamon
- Sól szczypta
1. Kaszę dobrze przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka.
2. Zalać zimną wodą (2 x więcej wody niż kaszy).
3. Osolić, gotować aż do wyparowania wody, co jakiś czas mieszając aby kasza się nie przypaliła.
4. Następnie dodać mleko oraz miód.
5. Gotować, aż pudding będzie bardzo gęsty. Mieszać często aby się nie przypalił.
Przed podaniem posypujemy cynamonem, a na wierzch ozdabiamy jagodami.
Smacznego !
Świetny pomysł, jutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń