1 porcja 535 kcal B - 30 g T - 13,5 g W - 62 g błonnik - 8 g 6 WW
Składniki na 1 porcję
- Piersi z kurczaka 80 g
- Makaron razowy 100 g
- Marchew 1/3 szt.
- Cukinia 1/6 szt.
- Cebula 1/3 szt.
- Czosnek 1/2 ząbka
- Papryka ostra, słodka, sól, pieprz
- Imbir świeży kawałek
- Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 1 łyżka
Składniki na sos:
- Pomidor świeży lub z puszki 1/2 szt.
- Papryka 1/4 szt.
- Ananas z puszki 1/2 plastra
- Cukier lub stewia 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)
- Ocet winny 0,5 łyżeczki
Wykonanie:
1. Mięso pokroić na małe, podłużne kawałki, przyprawić solą i pieprzem, dodać starty imbir, olej. Odstawić do lodówki na 0,5 - 1 h.
2. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
3. Warzywa umyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paski. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Ananasa pokroić w kostkę.
4. Na rozgrzany wok wrzucić kawałki, kurczaka, usmażyć i dodawać kolejno, cebulę, przeciśnięty czosnek, marchewkę, cukinię. Smażyć, aż warzywa będą półtwarde.
6. Przygotować sos: Składniki sosu zmiksować.
7. Na koniec dodać ananasa oraz sos, przyprawić papryką ostrą i słodką. Jeszcze chwilę zostawić na ogniu. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i podawać.
Smacznego ! :)
Ananas w tym wszystkim mnie najbardziej ciekawi :)
OdpowiedzUsuńKurczak + ananas = idealne połączenie ;) Polecam :)
Usuń