100 g ok. 119 kcal B - 1,2 g T - 11,4 g W - 2 g 1/5 WW
- Wiórki kokosowe (bez dwutlenku siarki, dostępne np. w Lidlu albo Tesco) 200g
- Przegotowana zimna woda 1,2 l
Wykonanie:
1. Wiórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy minimum na całą noc lub na dobę.
Mąka kokosowa
1. Wiórki, które zostały po stworzeniu mleka kokosowego wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Powstałe mleko przelewamy przez sitko, na którym układamy gazę i dokładnie odciskamy nadmiar płynu.
4. Gotowe mleko przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce około 6 dni (przed użyciem wstrząsnąć).
5. Z pozostałości po wiórkach możesz zrobić mąkę kokosową (przepis poniżej).
Mąka kokosowa
1. Wiórki, które zostały po stworzeniu mleka kokosowego wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Suszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 40 minut.
3. Wysuszone wiórki zmielić w młynku do kawy lub thermomixie.
4. Gotową mąkę przesyp do puszki, słoika lub do papierowej torebki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)