"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Domowe mleko kokosowe i mąka kokosowa

Domowe mleko kokosowe 
100 g ok.   119 kcal  B - 1,2 g  T - 11,4 g  W - 2 g    1/5 WW







Składniki na ok. 1 litr mleka:
  • Wiórki kokosowe (bez dwutlenku siarki, dostępne np. w Lidlu albo Tesco) 200g
  • Przegotowana zimna woda 1,2 l

Wykonanie:

1. Wiórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy minimum na całą noc lub na dobę.

    2. Następnie miksujemy blenderem lub np. w thermomixie. (dokładny przepis na TM na mleko kokosowe).

    3. Powstałe mleko przelewamy przez sitko, na którym układamy gazę i dokładnie odciskamy nadmiar płynu.






    4. Gotowe mleko przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce około 6 dni (przed użyciem wstrząsnąć).






    5. Z pozostałości po wiórkach możesz zrobić mąkę kokosową (przepis poniżej).



    Mąka kokosowa



    1. Wiórki, które zostały po stworzeniu mleka kokosowego wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    2. Suszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 40 minut.

    3. Wysuszone wiórki zmielić w młynku do kawy lub thermomixie.

    4. Gotową mąkę przesyp do puszki, słoika lub do papierowej torebki.



    Smacznego :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)