1 porcja 442 kcal B - 38 g T - 22,5 g W - 18 g 2 WW
Składniki na 4 porcje:
- Podwójna pierś z kurczaka 600 g (najlepiej z kurczaka z wolnego wybiegu lub powolnego chowu) pokrojona w kawałki
- Papryka czerwona 1 szt. pokrojona w kostkę
- Cebula 1 szt. pokrojona w półksiężyce
- Curry w proszku 1 łyżka
- Kurkuma w proszku 1 łyżka
- Płatki chilli
- Pieprz,sól
- Olej rzepakowy 4 łyżki
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Mleko kokosowe 1 szklanka 250 ml (przepis na domowe mleko kokosowe)
- Warzywa mrożone, a w sezonie świeże (mieszane: brokuły, kalafior, groszek zielony, fasolka szparagowa) 800 g
- Czosnek 3 ząbki przeciśnięty przez praskę
- Imbir świeży kawałek 3 cm starty na tarce
- Cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- Mąka kukurydziana 1 łyżka
Wykonanie:
- Zagotuj wodę w garnku, a gdy zacznie wrzeć dodaj warzywa i gotuj 8-10 minut (w między czasie przygotuj kurczaka). Następnie przełóż je do miseczki i odłóż na bok.
- W misce wymieszaj czosnek, chilli, sok z cytryny, imbir oraz 1 łyżkę oleju. Do przygotowanej mieszanki dodaj kawałki kurczaka, które dodatkowo posyp solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 10 minut.
3.W woku lub głębokiej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę oraz kurczaka wraz z marynatą i smaż na złoty kolor.
4. Następnie zmniejsz ogień i dodaj curry, kurkumę oraz cukier. Duś pod przykrywką 5 minut, dolej mleko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut. Niewielką ilość zimnej wody połącz z mąką kukurydzianą i wlej do kurczaka i mleka kokosowego, po czym dodaj ugotowane warzywa i gotuj jeszcze chwilę.
5. Podawaj z ryżem jaśminowym lub, paraboiled.
Smacznego :)
Danie było smaczne i dietetyczne, cieszyła się cała rodzina
OdpowiedzUsuń