Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu) 1 szt.
- Olej rzepakowy 4 łyżki
- Czosnek przeciśnięty przez praskę 3 ząbki
- Zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki i koperek 2 łyżki
- Papryka słodka mielona 1 łyżka
- Jabłko obrane i pokrojone na plasterki 1 szt.
Wykonanie:
- Przygotować marynatę: wymieszać olej, czosnek i przyprawy i natrzeć nimi pierś z kurczaka. Tak przygotowany filet włożyć najlepiej do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczone i przykryć. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
2.Po tym czasie obłożyć filet plasterkami jabłka, przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, a kolejne 10 minut bez pokrywki (termoobieg).
3. Wędlinę kroić po ostygnięciu i kilkugodzinnym przechowaniu w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)