"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Domowa wędlina (nie tylko) dla niemowląt

  Domowa wędlina (nie tylko) dla niemowląt




Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu) 1 szt.
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę 3 ząbki
  • Zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki i koperek 2 łyżki
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka
  • Jabłko obrane i pokrojone na plasterki 1 szt.

Wykonanie:
  1. Przygotować marynatę: wymieszać olej, czosnek i przyprawy i natrzeć nimi pierś z kurczaka. Tak przygotowany filet włożyć najlepiej do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczone i przykryć. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

2.Po tym czasie obłożyć filet plasterkami jabłka, przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, a kolejne 10 minut bez pokrywki (termoobieg).



3. Wędlinę kroić po ostygnięciu i kilkugodzinnym przechowaniu w lodówce.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)