Składniki na 1 porcję:
- Burak średni 1 szt.
- Garść rukoli
- Parmezan starty na tarce 5 g
- Orzechy ziemne niesolone uprażone na suchej patelni 1 łyżka
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1 łyżka
- Miód 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Umyte buraki (najlepiej większą ilość, przydadzą się do innych potraw) włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 220 st. (Większe buraki 2 godziny). Burak jest upieczony gdy bez problemu da się w niego włożyć wykałaczkę.
- Po ostudzeniu obrać i pokroić buraka w cienkie plasterki. Razem z rukolą, parmezanem i orzeszkami ułożyć na talerzu.
- Przygotować sos: wymieszać miód, sok z cytryny, olej, sól i pieprz (ewentualnie dolać trochę wody), a następnie polać nim pozostałe składniki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)