Energetyzujący napój na wzmocnienie odporności
Imbir i kurkuma - pojawiły się w polskiej kuchni wraz z modą na kuchnię azjatycką. Imbir działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, pomaga odkrztusić zalegający w płucach śluz.
Ponadto mocno pobudza krążenie krwi. W sklepach bez problemu znajdziemy imbir świeży, który będzie mocniejszy, smaczniejszy i lepszy niż ten sproszkowany.
Natomiast kurkuma lepiej sobie radzi z bakteriami niż czosnek. W dodatku uważa się, że wystarczy spożywać zaledwie 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie żeby zabezpieczyć nas przed rakiem. Dodatkowo warto używać jej łącznie z pieprzem, który dzięki zawartości piperyny wzmacnia jej działanie.
Świeżą kurkumę też już coraz łatwiej kupić zatem zapraszam do testowania przepisu w trakcie choroby, ale również w celu profilaktyki przeziębienia ;)
Składniki na około 1 litr:
- Grapefruit obrany i pokrojony na kawałki 1 szt,
- Cytryna obrana, pozbawiona pestek i pokrojona na kawałki 1 szt.
- Kłącze imbiru ok. 1 cm kawałek
- Kłącze kurkumy ok. 1 cm kawałek
- Miód 2-3 łyżki
- Szczypta pieprzu
- Woda 800 ml
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zmiksuj i pij najlepiej przez cały wieczór (gdy wiesz że nie wychodzisz już z domu). W razie potrzeby napój można podgrzać maks. to temp. 40 stopni i pić na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Było smaczne? Niesmaczne? Udało się? Nie udało? Podziel się komentarzem i zdjęciem przygotowanej potrawy :)