"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Pieczone jabłuszka z waniliowym serkiem

Jabłka - nasze rodzime owoce. Są polecane wszystkim tym, którzy dbają o linię. Owoce te jako pierwsze są wprowadzane do jadłospisu dziecka, a więc towarzyszą nam już od pierwszych miesięcy życia. Gdy dopadnie nas biegunka - porcja startego jabłuszka skutecznie przyspieszy likwidację przykrych dolegliwości. 

Według naukowców spożywanie dwóch jabłek dziennie przez osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu - powoduje spadek "złego" cholesterolu LDL o ponad 10%, natomiast obserwuje się wzrost tzw. "dobrego" cholesterolu HDL u tych samych osób. Dlatego osoby z nieprawidłowym profilem lipidowym oraz pacjenci chorzy na cukrzycę niezaprzeczalnie powinni sięgać po te owoce. 

W przypadku osób chorych na cukrzycę - zjedzenie jabłka nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi, a co za tym idzie - insuliny. Cały sekret jabłek tkwi w pektynach, rozpuszczalnych włóknach, a największe ich ilości znajdują się w skórce. 
Sok jabłkowy ma mało pektyn i nie można się po nim spodziewać obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego krwi lub stabilizacji poziomu glukozy we krwi. Tak więc mając do wyboru jabłko w całości a szklankę soku - wybierzmy jabłko w całości i skorzystajmy, np. z poniższego przepisu. Zapraszam!

Pieczone jabłuszka z waniliowym serkiem
1 porcja (1 jabłko)   201 kcal  B -13  g  T - 1,8  g  W - 32  g  błonnik - 5  g    3 WW (z cukrem lub miodem)

Składniki na 2 porcje:
  • Jabłka 2 szt.
  • Ser biały 0,5% 80 g
  • Mielone płatki owsiane 2 łyżki (np. w młynku do kawy) (oznakowane jako bezglutenowe-dla osób z celiakią)
  • Jogurt naturalny 2 łyżki
  • 1/4 laski wanilii
  • Cynamon
  • cukier lub miód 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.

2. Górną część jabłek odciąć, tworzy się tzw. "czapeczka" i wydrążyć gniazdo nasienne.

3. Zmieszać razem ser, mielone płatki owsiane, jogurt, cynamon oraz przeciąć laskę wanilii na pół, wyjąć nasionka i dodać je do masy serowej. Można delikatnie dosłodzić cukrem lub miodem. Dokładnie wymieszać.

4. Przygotowanym farszem napełniać wydrążone jabłka.
5. Piec na wyścielonej papierem do pieczenia blasze około 25 minut z termoobiegiem.

6. Podawać ciepłe, idealne na śniadanie (wtedy porcja dwóch jabłek dla 1 osoby), II śniadanie lub podwieczorek.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. świetne pomysły :) na pewno wypróbuję :)
    zapraszam do siebie i czekam na wskazówki...
    zdrowawalkazkg.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne jabłkuszka, uwielbiam takie :) Zawsze kombinuję, jak tu zrobić, żeby w daniu tę wanilię było czuć, a niestety ekstraktu z wanilii nie zrobię (poprzez zalanie lasek wanilii wódką), bo małolata jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłuszka upiekłam w niedziele w ramach podwieczorku. Chciałam zjeść jedno, ale nie mogłam się oprzeć i zjadłam od razu dwa. Są przepyszne. Już zapisałam większość Pani przepisów i czekają w kolejce na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!