Jeśli mamy ochotę na fast food - zróbmy go sobie sami w domu. Wyjdzie taniej i przede wszystkim zdrowiej. Na przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania - w ramach urozmaicenia możemy użyć niekonwencjonalnej formy frytek.
A mianowicie do ich wyrobu użyć warzyw korzeniowych czyli pietruszki, marchewki, selera - pod wpływem przypraw i pieczenia wydobędą się nowe doznania smakowo - zapachowe z tych jakże prostych warzyw.
Porcja frytek ziemniaczanych z popularnej sieci fast food zawiera 470 kcal! W wersji przedstawionej poniżej znajdziemy nie więcej niż 100 kcal, a dzienne zapotrzebowanie na błonnik (sprzymierzeniec wszystkich odchudzających się i nie tylko) zostanie pokryte w prawie 50-ciu procentach! Jakże zdrowo i pysznie :)
Frytki warzywne z dipemPorcja frytek ziemniaczanych z popularnej sieci fast food zawiera 470 kcal! W wersji przedstawionej poniżej znajdziemy nie więcej niż 100 kcal, a dzienne zapotrzebowanie na błonnik (sprzymierzeniec wszystkich odchudzających się i nie tylko) zostanie pokryte w prawie 50-ciu procentach! Jakże zdrowo i pysznie :)
1 porcja (200 g) 77 kcal W - 11 g błonnik - 14 g 1 WW
Składniki na 4 porcje:
· Korzenie pietruszki 4 szt.
· Marchewki 2 szt.
· Seler korzeniowy 2 szt.
· Olej rzepakowy 4 łyżki
· Pieprz ziołowy
· Rozmaryn
· Kurkuma
Składniki na dip:
· 2 ogórki gruntowe
· Kilka łyżek jogurtu naturalnego
· 1 ząbek czosnku
· sól, pieprz
Wykonanie:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
2.Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć. Pokroić w długie słupki. Do miski wlać olej, włożyć warzywa, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać dłońmi, by olej i przyprawy oblepiły frytki.
3.Warzywa umieścić na blasze i piec 25 – 30 minut.
4. Przygotować dip: ogórki umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć wszystkie składniki, wymieszać.
Smacznego! :)
A może być oliwa z oliwek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Oliwa z oliwek może być jak najbardziej, jednakże ważne aby nie była to oliwa z oliwek extra virgine, ponieważ podczas obróbki cieplnej traci swoje najcenniejsze właściwości, dlatego polecana jest do spożycia jedynie na surowo :)
UsuńA czy mogą być (jako te frytki) owoce np. jabłko??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jabłko może nie zachować takiej sztywnej struktury jakiej wymaga się od frytek i wyjdą bardziej na słodko, ale zawsze można próbować. Kuchnia jest od wszelkiego typu eksperymentowania :)
UsuńJadłam frytki z batatów,ale z marchewki nigdy.Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuń