Najbardziej pożywne śniadanie to oczywiście - owsianka ! Może być tworzona w najróżniejszych wariantach, jednak ważne jest to jakie płatki użyjemy do jej przyrządzenia.
Otóż na rynku branży spożywczej znajdziemy trzy rodzaje płatków owsianych:
- górskie - przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej (są najmniej przetworzone ze wszystkich płatków)
- zwykłe - mogą być spożywane na surowo jednak lepsze walory smakowe uzyskują po krótkotrwałej obróbce termicznej
- błyskawiczne - przeznaczone do spożycia na surowo ze względu na znaczny stopień przetworzenia
Im płatki mniej przetworzone tym więcej zawierają witamin z grupy B, błonnika oraz składników mineralnych.
Najmniejszych stopniem przetworzenia charakteryzują się płatki owsiane górskie. Jeśli nie mamy problemów z układem pokarmowym - sięgajmy właśnie po takie płatki.
Natomiast będąc na diecie łatwo strawnej, mając problemy z uzębieniem czy też dzieciom do 3 roku życia zaleca się podawać płatki błyskawiczne, które są szybsze w przygotowaniu i charakteryzują się łagodniejszym działaniem na przewód pokarmowy.
Zatem zapraszam do wypróbowania owsianki !
Otóż na rynku branży spożywczej znajdziemy trzy rodzaje płatków owsianych:
- górskie - przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej (są najmniej przetworzone ze wszystkich płatków)
- zwykłe - mogą być spożywane na surowo jednak lepsze walory smakowe uzyskują po krótkotrwałej obróbce termicznej
- błyskawiczne - przeznaczone do spożycia na surowo ze względu na znaczny stopień przetworzenia
Im płatki mniej przetworzone tym więcej zawierają witamin z grupy B, błonnika oraz składników mineralnych.
Najmniejszych stopniem przetworzenia charakteryzują się płatki owsiane górskie. Jeśli nie mamy problemów z układem pokarmowym - sięgajmy właśnie po takie płatki.
Natomiast będąc na diecie łatwo strawnej, mając problemy z uzębieniem czy też dzieciom do 3 roku życia zaleca się podawać płatki błyskawiczne, które są szybsze w przygotowaniu i charakteryzują się łagodniejszym działaniem na przewód pokarmowy.
Zatem zapraszam do wypróbowania owsianki !
Owocowa owsianka
1 porcja 330 kcal B - 11,5 g T - 7,3 g W - 45 g błonnik - 5 g 4,5 WW bez miodu 3,5 WW
Składniki na 1
porcję:
- Mleko niecała 1 szklanka (200 g)
- Płatki owsiane 3 łyżki (nie błyskawiczne !) (oznakowane jako bezglutenowe-u osób z celiakią)
- Jabłko 1 małe lub ½ dużego
- 1 łyżeczka mielonego lub w całości siemienia lnianego
- 1 łyżeczka miodu lub stewia (opcjonalnie)
- Szczypta soli, cynamonu i imbiru
- Owoce sezonowe, np. jagody, maliny, pokrojona brzoskwinia
Wykonanie:
1. Do rondelka wlać
mleko i wsypać płatki. Doprowadzić mleko do wrzenia i odstawić na około 10
minut aby płatki napęczniały.
2. W tym czasie jabłko
umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
3. Do owsianki dodać miód, sól, cynamon, imbir oraz starte jabłko,
wymieszać.
4. Podawać ciepłe a na wierzch umieścić ulubione owoce
sezonowe.
Smacznego J
Witaj :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój blog kulinarny! Zwłaszcza dokładne wyróżnienie wartości odżywczych każdego dania i WW. Jest mi to potrzebne, bo muszę obecnie stosować dietę cukrzycową.
Mam prośbę o przepisy na "małe" dania na ciepło (jak podwieczorki czy II śniadania). Wiem, że najzdrowsze są warzywa i owoce na surowo, jednak przy obecnym nagłym ochłodzeniu mój organizm domaga się ciepłego jedzenia. Często jem mus jabłkowy. Wiem, że marchew,dynia, buraki na ciepło niestety mają wysoki IG :( A bardzo je lubię!
Co proponujesz ciekawego i ciepłego? :)
Poproszę o sugestie na maila: indiankaaa@wp.pl
Będę bardzo wdzięczna :) Pozdrawiam!
Agnieszka86.
Witam! Cudowny blog, bardzo podobają mi się Pani wpisy :) Chciałam zapytać czy mogłaby mi Pani polecić miejsce w którym kupuje Pani stewie? Agnieszka
OdpowiedzUsuńWitam! Serdecznie dziękuję za miłe słowa :)
UsuńStewie można dostać w każdym sklepie ekologicznym, ale również w większych sklepach, które mają działy ze zdrową żywnością, np. tesco, społem
Jeśli natomiast chciałaby Pani kupić stewię w doniczce - to sadzonki można dostać np. na allegro, jednak to polecam dopiero na wiosnę :)
Pozdrawiam :)
dopiero niedawno odkryłam owsianke i szkoda że dopiero teraz bo jest bardzo smaczna! A Pani przepis zmusza mnie do przygotowania jej w taki sposób :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie przypadkiem znalazłam bloga ale musze powiedziec jest rewelacyjny .Moja córka choruje na cukrzyce więc wiele przepisów na pewno wykorzystam i bedę śledzić dalej ...Byłabym szczęśliwa gdyby pani dodawała do każdego przepisu wartości odzywcze na 100 g produktu gotowego bo lepiej wtedy nam przeliczyć z góry dziękuje :)
OdpowiedzUsuń