"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Frytki warzywne z dipem

Jeśli mamy ochotę na fast food - zróbmy go sobie sami w domu. Wyjdzie taniej i przede wszystkim zdrowiej. Na przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania - w ramach urozmaicenia możemy użyć niekonwencjonalnej formy frytek. 

A mianowicie do ich wyrobu użyć warzyw korzeniowych czyli pietruszki, marchewki, selera - pod wpływem przypraw i pieczenia wydobędą się nowe doznania smakowo - zapachowe z tych jakże prostych warzyw.

Porcja frytek ziemniaczanych z popularnej sieci fast food zawiera 470 kcal! W wersji przedstawionej poniżej znajdziemy nie więcej niż 100 kcal, a dzienne zapotrzebowanie na błonnik (sprzymierzeniec wszystkich odchudzających się i nie tylko) zostanie pokryte w prawie 50-ciu procentach! Jakże zdrowo i pysznie :)



Frytki warzywne z dipem
1 porcja (200 g)   77 kcal  W - 11 g  błonnik - 14 g   1 WW

Składniki na 4 porcje:

·                     Korzenie pietruszki 4 szt.
·                     Marchewki 2 szt.
·                     Seler korzeniowy 2 szt.
·                     Olej rzepakowy 4 łyżki
·                     Pieprz ziołowy
·                     Rozmaryn
·                     Kurkuma

Składniki na dip:
·                     2 ogórki gruntowe
·                     Kilka łyżek jogurtu naturalnego
·                     1 ząbek czosnku
·                     sól, pieprz

Wykonanie:

1.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 

2.Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć. Pokroić w długie słupki. Do miski wlać olej, włożyć warzywa, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać dłońmi, by olej i przyprawy oblepiły frytki.


3.Warzywa umieścić na blasze i piec  25 – 30 minut.


4. Przygotować dip: ogórki  umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć wszystkie składniki, wymieszać.



Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. A może być oliwa z oliwek?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa z oliwek może być jak najbardziej, jednakże ważne aby nie była to oliwa z oliwek extra virgine, ponieważ podczas obróbki cieplnej traci swoje najcenniejsze właściwości, dlatego polecana jest do spożycia jedynie na surowo :)

      Usuń
  2. A czy mogą być (jako te frytki) owoce np. jabłko??

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłko może nie zachować takiej sztywnej struktury jakiej wymaga się od frytek i wyjdą bardziej na słodko, ale zawsze można próbować. Kuchnia jest od wszelkiego typu eksperymentowania :)

      Usuń
  3. Jadłam frytki z batatów,ale z marchewki nigdy.Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!