"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Placuszki szpinakowo-serowe

Placuszki szpinakowo-serowe
  403 kcal  B - 34,4 g  T - 22,7 g  W - 14 g  błonnik - 5,4 g    1,5 WW





Składniki na 1 porcję:
  • Szpinak mrożony 150g
  • Ser twarogowy chudy 50g
  • Jajka 2 szt.
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę 1 ząbek
  • Gałka muszkatołowa
  • Mąka pełnoziarnista 1-2 łyżki (15-30g) (osoby na diecie bezglutenowej mogą użyć zmielonego siemienia lnianego)
  • Jogurt naturalny 50g
  • Ogórek gruntowy 1 szt.
  • Pieprz ziołowy
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy 1 łyżka do smażenia
Wykonanie:
  1. Szpinak rozmrozić na patelni, przyprawić gałką muszkatołową i lekko ostudzić.
  2. Do miski wbić jajka i połączyć z mąką oraz serem. Do masy dodać rozmrożony szpinak oraz czosnek. Dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem zwykły i ziołowym.
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni formując okrągłe placuszki. Powinno wyjść 4-5 placuszków.
  4. Przygotować sos: Zetrzeć na tarce ogórek i wymieszać z jogurtem i przyprawami. Polać placuszki.
Smacznego :)










Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/02/szpinakowe-placuszki-z-twarogiem.html

2 komentarze:

  1. placuszki goscily dzis u nas po raz pierwszy,sa przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wg przepisu, tylko składniki wzięłam razy dwa, by wyszło więcej placuszków. Wyszły przepyszne, lądują już u mnie w przepiśniku i pewnie zagoszczą na talerzu jeszcze nie raz :) Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!