"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Chlebek cebulowy z czarnuszką

Kolejna propozycja na smaczny chleb z cudowną nutą cebulki oraz podkreślającą smak czarnuszką - przyprawą zapomnianą a tak idealnie komponującą się z pieczywem.

Czarnuszka jest polecana alergikom, gdyż dzięki swym wydzielniczym i rozszerzającym właściwościom przynosi zbawienny wpływ chorym na astmę. Poza tym wzmacnia odporność oraz wzmaga wydzielanie mleka u kobiet karmiących. Jednakże to tylko niektóre z jej leczniczych właściwości.

Osobom, które z powodu podrażnionego żołądka nie mogą stosować pieprzu - zachęcam do spróbowania zmielonej czarnuszki, która stanowi delikatną namiastkę pieprzu.

Zapraszam do eksperymentowania ! :)

Chlebek cebulowy z czarnuszką 
100 g  249 kcal  B - 6,7 g  T - 3,6 g  W - 44 g  błonnik -  4 g    4,5 WW
1 kromka (40 g)   99 kcal  B - 2,7 g  T - 1,4 g  W - 17 g  błonnik -  1,6 g    1,5 WW



 Składniki na zaczyn na 1 bochenek w formie długości 40 cm:

  • Mąka pszenna 0,5 szklanki
  • Drożdże 1/2 kostki
  • Ciepła woda 0,5 szklanki
Pozostałe składniki:
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (360 g)
  • Mąka graham 3 szklanki (420 g)
  • Ciepła woda ok. 1,5 szklanki
  • Cebula 2 szt.
  • Masło 30 g
  • Cebula prażona 5 łyżek
  • Czarnuszka 2 łyżki (mielona lub w całości)
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Pestki dyni na wierzch chleba

Wykonanie:

1. Składniki na zaczyn połączyć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

2. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle.

3. Do zaczynu dodać pozostałe składniki.

4. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą ręki.


5. Odstawić w ciepłe miejsce na 0,5 h, kilkakrotnie przebijając.

6. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem i natłuścić olejem.

7. Wyrośnięte ciasto uformować w podłużny wałek i przełożyć do blaszki. 
Wierzch zwilżyć wodą za pomocą pędzelka, naciąć oraz obsypać pestkami dyni. 
Odstawić do wyrośnięcia na 0,5 h.

8. Piec w 200 st. z termoobiegiem przez 40 minut, a na kolejne 5 minut wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. 

Smacznego ! :)


6 komentarzy:

  1. mam mnóstwo czarnuszki w domu od pewnego czasu, ale jeszcze jej nie próbowałam, bo... wstyd przyznać, nie wiem do czego ją można wykorzystać poza pieczeniem chleba/bułek. pomożesz? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarnuszkę można używać do wszystkich tych potraw do których również dodałabyś pieprz, gdyż gdy zmielisz nasiona czarnuszki to z powodzeniem możesz ich używać m.in. do przyprawiania warzyw, roślin strączkowych, jogurtów, twarogów, marynat.

      Czarnuszka jest uważana za panaceum na wszelkie dolegliwości dlatego potrawy ciężkostrawne staną się łagodniejsze dla naszego żołądka po dodaniu tej znakomitej przyprawy :)

      Powodzenia w eksperymentowaniu :)

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź! dobrze, że napisałam.
      mm, super! na pewno niebawem wypróbuję.

      Usuń
  2. Ja nawet nigdy nie słyszałam o takiej przyprawie xD

    OdpowiedzUsuń
  3. a nie soli się tego chlebka?

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!