"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Rafaello z kaszy jaglanej

Słodycz bezglutenowa, bezmleczna, bezjajeczna i wykorzystująca przede wszystkim dobroczynną kaszę jaglaną. Zatem dla tych którzy jeszcze nie przekonali się do smaku tej kaszy - zapraszam do próbowania wersji na słodko :)


Rafaello z kaszy jaglanej
1 kulka  52 kcal  B - 0,7  g  T - 3,9  g  W - 3,7  g  błonnik - 1  g    0,4 WW 


Składniki na ok. 24 kulki:
  • Kasza jaglana 1/3 szklanki 60g
  • szczypta soli
  • 100 g wiórków kokosowych bez dodatku konserwantów (np. dwutlenku siarki)                           
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Aromat migdałowy lub waniliowy
  • Opcjonalnie: płatki migdałowe lub migdały w całości  ok. 30g


Przygotowanie:
  1. Kaszę uprażyć na suchej patelni, aż do momentu wydobycia się orzechowego aromatu.
  2. Następnie zalać dwukrotną ilością wrzącej wody (2/3 szklanki) i dodać szczyptę soli.
  3. Gotować około 20 minut, odstawić z ognia na około 10 minut.
  4. 70 g wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni, dodać miód. Dokładnie mieszać, aż do momentu rozpuszczenia się miodu.
  5. Gorące wiórki z miodem dodać  do kaszy jaglanej wraz z olejem i aromatem. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  6. Z zimnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i  obtaczać w wiórkach. Opcjonalnie wkładać do środka migdał bez skórki lub do całej masy dodać płatki migdałowe.
  7. Odstawić do schłodzenia na około 1 h.

Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Smak super!!
    Mnie się akurat nie chcą sklejać w kulki ale pewnie za dużo wody dodałam do gotującej się kaszy. Natomiast zamieniłam olej rzepakowy na kokosowy.

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!