"Dbaj dobrze o swoje ciało, po to, by Twoja dusza miała ochotę w nim pozostać." - przysłowie hinduskie

Zupa krem z papryki i pomidorów z mozzarellą

Klimaty włoskie, a jakie pyszne! W sezonie zimowym polecam wszelkiego rodzaju zupki, a kremy są wprost fenomenalne, gdyż możemy w ten sposób przemycić sporą porcję warzyw :)

Dodatkowo silny antyoksydant likopen w ogromnych ilościach znajduje się w pomidorach poddanych obróbce termicznej. Zatem jak zawsze oprócz tego, że jest smacznie to jest również zdrowo :) Zapraszam!

Zupa krem z papryki i pomidorów z mozzarellą
1 porcja    342 kcal  B - 22,3  g  T -  18,4 g  W - 21 g  błonnik - 8  g    2 WW 



Składniki na 2 porcje:
  • Pomidory pokrojone na ćwiartki 500g
  • Papryka wydrążona i przecięta na pół 3 szt.
  • Bulion 0,5 l
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Chilli 1 łyżeczka
  • Tymianek 2 gałązki
  • Mozzarella light 1 op. (125g)
  • Pestki dyni 50g
  • Sól, pieprz
  • Olej kilka łyżek
Wykonanie:
  1. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tymiankiem i włóż nieobrane ząbki czosnku.
  2. Paprykę włóż na folię aluminiową na  blaszkę skórką do góry.
  3. Równocześnie piecz warzywa w piekarniku ustawionym na temperaturę 230 st. około 15 minut (aż skórka papryki zrobi się ciemna).
  4. W tym czasie pokrój drobno cebulę i usmaż w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa.
  5. Następnie do cebuli dolej bulion i gotuj.
  6. Paprykę wyciągnij z piekarnika i obierz ze skórki.
  7. Do wywaru dodaj paprykę, pomidory i wyciśnięte ząbki czosnku. Potem dopraw zupę chilli, tymiankiem, solą i pieprzem i zmiksuj blenderem.
  8. Krem należy podawać z pokrojona w kostkę mozzarellą oraz pestkami dyni/ słonecznika.
Smacznego :)




Przepis zaczerpnięty z programu "Rewolucja na talerzu".

5 komentarzy:

  1. Witam,
    Zamierzam zrobić zupę według tego przepisu. Jednak nie ma podanej informacji, jak długo należy piec warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis :) brakuje mi tylko informacji o konieczności sparzenia i obrania pomidorków ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde uwagi i pytania są dla mnie bardzo cenne, dlatego z góry dziękuję za komentarze. Pozdrawiam!